Az adószám mező beállítása a rendelési folyamatban

2023.01.20. 14:44

A jogszabály változásoknak megfelelően 2020.07.01-től a NAV felé be kell küldeni minden olyan kiállított számlát, amelyet belföldi adóalanynak állítottál ki. Természetesen ez alól is vannak kivételek, viszont alapesetben a számlákat továbbítani kell a NAV felé.

Shopifyban részlegesen van ráhatása a felhasználóknak a vásárlási folyamat és a vásárlói adatok bekérésének módosítására. Bizonyos csomagokban elérhető a teljes testre szabhatóság, viszont a kisebb csomagok esetén nem lehetséges.

Az alábbi segédletben két módszert mutatunk be, amelynek segítségével megjelenítheted a vásárlási folyamatodban az adószám bekéréséhez szükséges mezőket.

Fejlesztői tudást nem igénylő lehetőség

Az első megoldás nem igényel programozói tudást, könnyedén bekapcsolhatod a Shopify adminisztrációs felületeden a bekéréshez szükséges mezőt.

Fontos azt megjegyezni, hogy ez egy egyszerűbb megoldás, ahol ha formailag helyesen van megadva az adószám, azt kiolvassuk a mezőből, viszont azt nem tudjuk korlátozni, hogy csak az adószám megadására legyen itt lehetőség. Ez gyakorlatilag egy megjegyzés mező, ahonnan több szöveg esetén is próbáljuk kiolvasni az adószámot. Fontos továbbá, hogy az adószám érvényességének ellenőrzésére nincs lehetőségünk a felületen!

Az adószám bekéréséhez szükséges mezőt az alábbi módon állíthatod be.

Elsőként menj a Shopify adminisztrációs felületed Online store/Themes menüpontjára, majd itt a kiválasztott témádnál menj a “Customize” gombra:

Ezt követően megjelenik a téma módosítására szolgáló felület. Itt az aloldalak testreszabásánál válaszd a Cart azaz kosár aloldalt:

Az aloldalon megjelenő baloldali listából válaszd ki a “Cart page” blokkot, amellyel a kosár középső részét tudod szerkeszteni.

A megjelenő felület beállításainál jelöld be az “Enable cart notes” funkciót ahhoz, hogy megjelenjen az adószám bekéréséhez szükséges megjegyzés mező, majd kattints a jobb felső sarokban található “Save” gombra a mentéshez:

Ezzel a kosár előnézetében már meg is jelenik a szükséges mező. Alapesetben nem a képernyőmentésen látható címmel jön létre az új mező. Ahhoz, hogy a megfelelő szöveg jelenjen meg a felületen, a nyelvi beállításokban kell átírnod a megjelenítését.

A nyelvi beállítások eléréséhez kattints a “Theme actions” menüpont “Edit languages” almenüjére:

A megjelenő nyelvi beállítások aloldalon válaszd a Cart lapfület, ahol a note mezőben már lehetőséged is nyílik megadni azt a címet, amely az adószám meződ felett fog megjelenni.

A megfelelő beállításokkal az alábbi módon jelenik meg az adószám bekérésére szolgáló mező a kosárban:


Adószám mező beállítása minimális fejlesztői ismerettel

Az alábbi megoldás az adószám mező beillesztésére egy lényegesen elegánsabb megoldás, viszont minimális fejlesztői ismeretet igényel.

Ezzel a megoldással egy általunk készített programkódot kell beillesztened a weboldalad szerkezetébe, majd egy formátum ellenőrzéssel ellátott mezőt jelenítünk meg a vásárlási folyamatban. Fontos, hogy csak formátum ellenőrzést végzünk, az adószám helyességét nem tudjuk vizsgálni sajnos.

Mivel a webshoponként használt témák eltérőek lehetnek, az adatok csak példaként szolgálnak.
A programkód elhelyezését mindig körültekintően végezd el.

Első lépésként nyisd meg a Shopify adminisztrációs felületed Online store/Themes menüpontot, majd itt válaszd az Actions lenyíló listából az “Edit code” almenüt.

A megjelenő programkód rendszerben keresd meg a “cart.liquid”-ed, majd azon belül kattints a “cart.template.liquid” fülre.

A programkódba az alábbi általunk készített kódrészletet kell elhelyezned:

2022.10.20-án a beillesztendő adószám bekérő kód frissítésre került.

Lehetnek eltérések a templateknél, az alábbi kód az egyik teszt áruházunkba került beillesztésre. A kódot a kosár footer, azaz lábléc részébe illesztettük be:

Ezzel a beillesztéssel, az alábbi módon jelenik meg a vásárlási folyamatban a mező:

Itt már formátum ellenőrzést is végez a rendszer, tehát ha nem az előre kitöltött formátumban adja meg a felhasználó az adószámot, jelezni fogja számára a felület.

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére