Így működik a Digitális faktoring

2024.07.03. 14:49

A digitális faktoring a még ki nem fizetett, hosszú lejáratú számlák kezelésében nyújt segítséget kis- és nagyvállalatoknak egyaránt. Ezen számlákat gyakorlatilag eladod egy faktoring cégnek, az ügyfeled nekik fizet majd - te pedig a faktoring cégtől kapod meg a pénzed, amely a Billingónál jellemzően a bruttó számlaérték 80-90%-a. Az első részletet szinte azonnal folyósítják, a másodikat pedig akkor, amikor az ügyfél fizet. 

A Billingo a Péntech faktoring céget választotta ebben partnerének, akik a digitális faktoring szolgáltatással extrém sok időt spórolnak meg akár neked is. Szinte azonnal utalják a számla ellenértékének egy részét a hatékonyabb likviditás érdekében.

A digitális faktoring már a Billingo belépő szintű online számlázó előfizetési szintjén, a Billingo Basic-ben is elérhető.


Új faktoring indítása

Ahhoz, hogy a számlád faktorálható legyen, meg kell felelnie néhány kritériumnak. Ezek közül a legfontosabbak:

 •  a számla még kifizetetlen (euró vagy forint alapú)

 •  a számla hosszú lejáratú, futamideje 10-120 nap közti

 •  az adószámos magyar partnerrel bonyolított tranzakcióid összege eléri a bruttó 1 millió forintot az aktuális/előző hónapban 

 •  a partnered cége jó minősítésű ügyfélnek minősül (a minősítést a Péntech végzi)

image-20240703-144921.png

A Bizonylatlistában, a Műveletek között megtalálod a Faktorálás lehetőségét, majd a megjelenő panelen a Billingón előzetes becslést készítünk a faktoring költségéről.

Ha a számla valamiért nem felel meg a faktoring követelményeinek, egy figyelmeztető üzenetet kapsz, és a folyamat nem indul el feleslegesen.

Ha technikai okok miatt nem tudtuk partnerünk, a Péntech rendszerét elérni erről is értesítünk a felületen. Ez esetben a panel bezárása után kérjük újból nyomd meg a Bizonylatlistában az adott számla Műveletei között a Faktorálás lehetőségét.

A Billingo előzetes finanszírozási becslésével megállapítjuk, hogy

 • A faktoring cégtől milyen ütemben mennyi pénzt kaphatsz

 • Mekkora a faktoring előzetesen becsült bruttó költsége az adott számla esetén

 • Mindezt grafikonon is szemléltetjük

 • A megértést szövegbuborékokkal segítjük 

Kérjük vedd figyelembe, hogy az előzetes kalkuláció nem minősül ajánlattételnek. A végső kondíciókat a számla faktorálása kapcsán a Péntech-kel megkötött külön megállapodásod fogja tartalmazni.


Új faktoring folyamat indítása

Ha az előzetes kalkulációval és az általános szerződési feltételekkel egyetértesz, a Tovább gombbal adhatod át a faktorálási/ szerződéskötési igényed a Péntechnek. 

A Péntech rendszere befogadja a kérelmet.

Ha te vagy vevő partnered a Péntech második körös minősítése eredményeképpen nem teljesítitek az adott számla faktorálásához szükséges kritériumokat ezt itt fogjuk jelezni számodra.

Sikeres minősítés esetében egy újonnan megjelenő  panelen státuszkövetési lehetőség jelenik meg.

Itt követheted figyelemmel a további teendőid. Ha egy lépést véglegesítenél, használd a “Tovább a Péntech oldalára” gombot. A folyamat a következő lépések szerint alakulhat.

Ha még nincs Péntech fiókod, akkor az első szerződéskötés előtt regisztrálnod kell egyet a Péntech felületére továbblépve.

Ha már rendelkezel Péntech fiókkal, akkor pedig elegendő belépned, abba a Péntech felületén, ahová a Billingóról irányítunk át a “Tovább a Péntech oldalára” gomb megnyomásával.

A Péntech oldalán bekért információk megadása után, a Billingo felületén követheted végig faktorálási igényed státuszát, ez kezdeményezhetsz egy függőben lévő lépés lezárását is. Így ide az egyes lépések Péntech oldalán való elvégzése (pl. szerződéskötés, faktorálási igény véglegesítés) érdemes mindig visszatérned a Billingóba.

A faktorálási igény leadása után a következő fő státuszokkal és teendőkkel találkozhatsz a Billingo státuszkövető paneljén, adott faktorálandó számla kapcsán, amiket a fentiek szerinti logikával tudsz teljesíteni mindig (Billingo oldaláról indítva a folyamatot - Péntech oldalán véglegesítve). Ha konkrét teendőd van és tovább kell lépned a Péntech oldalára, azt mindig jelezni fogjuk az adott státusz leírásában.

1. Szerződéskötés, vagy szerződésmódosítás

 • Ha még soha nem dolgoztál együtt a Péntech faktoring céggel, akkor szükséged lesz egy keretszerződés megkötésére. Ehhez a Billingo fent említett státuszkövető oldaláról át kell lépned a Péntech oldalára, a “Tovább a Péntech oldalára” gomb megnyomásával, majd a Péntech felületén jelzett adatok véglegesítését kell megtenned (sárga figyelmeztető jelet fogsz látni szerződéskötés kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán).

 • Ha más partnered kapcsán már szerződtél a Péntech-kel, de az adott számla vevője kapcsán még nem, akkor egy szerződésmódosításra lesz szükség a Péntech oldalán a “Tovább a Péntech oldalára” gomb megnyomásával. (Sárga figyelmeztető jelet fogsz látni szerződéskötés kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán).

A fenti két esetben a Péntech oldalára való regisztráció/belépés után (melyet a Billingo faktorálási státuszkövető oldalán a Tovább a Péntech oldalára” gomb megnyomásával kezdeményezhetsz) az Új igénylés, majd az Új partner hozzáadása gomb megnyomásával tudod elindítani a szerződéskötési/módosítási folyamatot.

 • Ha korábban, az adott vevői partneredre, de más számla kapcsán már kötöttél keretszerződést a Péntech-kel, azt is látni fogod itt (zöld jelzéssel a szerződéskötés kapcsán). Ebben az esetben véglegesítened csak az adott számla faktorálási igényét kell majd a következő számozott bekezdés szerint.

A megkezdett szerződéskötés folyamatában kék jelet fogsz látni szerződéskötés kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán.

Ha a szerződéstervezet Péntech oldalán való véglegesítése, elfogadása, (digitális) aláírása, (normál aláírás esetén visszaküldése) megtörtént, vagy korábbról adott partnerre rendelkeztél már aláírt szerződéssel, a szerződés státuszát jelző ikon zöldre vált a Billingóban a faktorálandó számla Műveletek listájában, a Faktorálás menüpontra kattintva.

Nincs szükség előzetes szerződéskötésre, a számla kiállítása után is eldöntheted, hogy szeretnéd-e faktoráltatni. Konkrét szerződéskötéses és véglegesítési igények kapcsán a Péntech ad majd iránymutatást, miután továbbléptél az oldalukra.

2. Faktorálási igény véglegesítése

Ha a szerződést a Péntech elfogadta (vagy már rendelkezel meglévő szerződéssel adott partneredre), ne felejts el visszatérni a Billingo felületére, ahol következő lépésként a faktorálandó számla státuszkövető oldaláról tovább mehetsz a faktorálási igény pár gombnyomásból álló véglegesítésére a “Tovább a Péntech oldalára” gomb megnyomásával. (Sárga figyelmeztető jelet fogsz látni a faktorálási igény véglegesítése kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán, ha ezt kell tenned).

Elbírálás alatt lévő véglegesítés alatt a faktorálási igény véglegesítése kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán kék jelzést fogsz látni.

A faktorálási igény sikeres véglegesítése után akár már 24 órán belül megkapod a faktorálási előleget.

3. A folyamat véglegesítése

Amikor vevő partnered kifizeti a faktorált számla ellenértékét kézhez kapod a fennmaradó összeg faktorálási díjjal csökkentett értékét. (Zöld jelzést fogsz ekkor látni a kifizetés véglegesítése kapcsán a Billingo státuszjelző oldalán).

A számla vevő általi fizetéséig a Billingo státuszjelző oldalán kék jelzést fogsz látni.

Ha a véglegesítésnél piros ikszet látsz, az ügyfeled nem fizette ki időben a számlát, és folyamatban van a behajtás a Péntech részéről. Akkor is megjelenhet ez az ikon, ha a faktorálási igényt elutasították vagy törölték.


A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok

 • Szállítólevél/ teljesítési igazolás kelleni fog, hogy bizonyítsd, elvégezted a munkát, amit a vevő minőségében elfogad

 • 30 napnál nem régebbi adófolyószámla kivonat, amelyet az Ügyfélkapudon keresztül igényelhetsz.

 • 3 hónapnál nem régebbi főkönyvi kivonat a cégedtől, ezt a könyvelődtől tudod elkérni.

 • Vevőanalitika, hogy a faktoring cég ezen folyószámla kivonat alapján rálásson az ügyfeled és a vállalkozásod közti ügyletekre, a faktorálandó számla részleteire, stb.

 • Aláírási címpéldány

 • Az ügylet biztosításához szükséges vállalkozói szerződés vagy megrendelőlap is kell.


Meglévő faktorálási folyamat kezelése

Listába szedve találod a Bizonylatlista -> Faktorálás gyorsszűrője alatt azon számláidat, amelyekkel kapcsolatban legalább a keretszerződési igényt benyújtottad már a Péntech felé, valamint a már teljesített, faktoráláson átesett számlák is itt lesznek. 

Billingo javaslat: a teljesített számlákat manuálisan állítsd mindig részben vagy egészben fizetett státuszúra az átláthatóság végett. 

Hogyan tudod nyomon követni a számláid státuszát? 

Az itt kilistázott számlák Műveletek menüpontjából válaszd a Faktorálás opciót, és a megjelenő státuszkövető panelen láthatod, melyik számla milyen aktuális kifizetési stádiumban van.

Ha bármilyen teendőd van, a “Tovább a Péntech oldalára” gombot használva tudsz tovább menni, hiszen módosítási igényeid, esetleges kérdéseid kapcsán is a Péntech ad majd iránymutatást.

Státusz frissítése

Annak érdekében, hogy faktorálásra átadott számlád státuszkövető paneljében a legfrissebb állapotot láthasd érdemes időnként megnyomnod a Státusz frissítése gombot abban az esteben, ha a panelt nem zárod be és nyitod meg újra a Billingóban 1-1 Péntech oldalán végzett interakció során.

A panel bezárása és újbóli megnyitása automatikusan is frissíti a feltüntetett státuszokat.

Ha elindult a folyamat, de visszalépnél a faktoringtól… 

Ha a számla faktorálását visszavonnád, a “Faktorálásra küldve” szekcióból tudod elindítani a törlést, a kuka ikonra kattintva, majd a felugró ablak “Visszavonás” gombjára kattintva szakíthatod meg a folyamatot. Ha a törlés nem kivitelezhető, a visszavonási igényt a Péntech elérhetőségein tudod jelezni. 

A digitális faktoring szolgáltatást a Billingo közvetítésével a Péntech faktoring cég nyújtja. Ha a már elindított faktorálási folyamattal kapcsolatban merül fel kérdés, a Péntech tud választ adni rá.

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére