Magento

2024.04.02. 11:32

Az alábbi dokumentációval szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy könnyen és gyorsan beállíthasd a Magento e-kereskedelmi platformhoz a Billingós számlázásodat.

FONTOS INFÓ: A funkciót Basic, Standard és Pro csomagban ingyenesen, korlátlanul használhatod. API-n keresztül történő számlageneráláshoz válassz kiegészítő csomagjaink közül: https://www.billingo.hu/arak/api-tomeges

Az előfizetési csomagok előnyeiről az alábbi linkre kattintva olvashatsz további információkat:
https://www.billingo.hu/arak


Általános információk a Magentóról

Mi az a Magento?

A Magento egy PHP szkriptnyelvben megírt, nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform. Világszerte ma már többszázezer webshopot szolgál ki, így az egyik legnépszerűbb webáruház motor közé tartozik.

Milyen előnyei vannak a Magento és Billingo összekötésnek?

  • Magento összekötéssel hagyományos és elektronikus számla is készíthető. 

  • Magyar, angol és német nyelven is számlázhatunk. 

  • A Magento fizetési módok összepárosíthatók a Billingo fizetési módokkal. 

  • A számlákat azonnal e-mailben is kiküldhetjük. 

  • Számlát, díjbekérőt és piszkozatot is készíthetünk.


Billingo előkészítése

A Billingót és a Magentót a szuper API-val percek alatt összekötheted.

Hozz létre egyedi API kulcsot a Billingóban, telepítsd a Billingo plugint a webshopodba. Itt add meg a titkos kulcsot, majd a számlázási paramétereket.

A Billingo Összekötések menüpontjában keresd meg a Magento összekötést. A keresőbe írd be, hogy Magento.

A Magento adatlapon az Összekötés fülre kattintva találod meg az integrációhoz szükséges tudnivalókat.

Az Összekötés beállításánál nevezd el a használni kívánt API kulcsot - ez a név jelenik meg a Billingóban, ahol az API hoz létre dolgokat, pl. számlalistában -, add meg a hatáskörét - csak olvasás vagy olvasás és írás -, majd kattints a mentés gombra. Ezt követően Billingód automatikusan legenerálja a szükséges kulcsokat.

A legfrissebb plugint a Letöltés gombra kattinva töltheted le.

Abban az esetben, ha korábban V2-es API kulcsot használtál esetleg, az itt megjelölt módon létrehozhatsz egy új V3-as API kulcsot és lecserélheted a korábbi összekötési azonosítót.

A plugin fájl frissítésének menetét a zip fájlban található install.md fájl tartalmazza.

Ezután másold ki az API kulcsot, hogy be tudd illeszteni a Magentóba.

Ha ezzel megvagy jelentkezz be a Magento adminisztrációs felületére!

Kattints a Stores, majd Configuration gombra a bal oldali menüben.

A Configuration alatt a bal oldali menüsorban találod a Billingo fület. A beállításokhoz válaszd a Settings-et.


API beállítások

Az API alatt kell megadnod a fiókodhoz kapcsolódó API kulcsot, amelynek segítségével a Billingo és a Magento a háttérben titkosított csatornán keresztül fog kommunikálni.

API Key - Másold be a Billingóban létrehozott API kulcsot!

Invoice Block ID - Itt annak a számlatömbnek az azonosítóját adhatod meg, amelyet kifejezetten a magentós számlázáshoz használsz. Ezt a Billingóban a Beállítások/Számlatömbök oldalon API ID-ként találod.

Abban az esetben, ha nem használsz külön számlatömböt, akkor az alap “Számlatömb” API ID-jét kell megadnod a Billingo modulnál a megfelelő párosításhoz.

A Legacy API ID a V2-es API-ra vonatkozik. V3-as verzió estén kizárólag az API ID-t használd.

Számlatömböt a Billingóban a Beállítások/Számlatömbök/Új számlatömb kiválasztásával tudsz létrehozni.


Számlázással kapcsolatos beállítások

Ha kitöltötted a szükséges API információkat, menj tovább az Invoice blokkra, ahol a számlázással kapcsolatos beállításokat tudod elvégezni.

Trigger (Esemény) - Itt azt kell megadnod, hogy mi alapján jöjjön létre alapértelmezetten a számla. A legördülő menüből ki tudod választani, hogy:

  • Status (Állapot) - Egy bizonyos állapot alapján kerül kiállításra a számla.

  • Order (Rendelés) - Beérkezett rendelés esetén készül a számla. 

Amennyiben a Status kerül kiválasztásra, akkor a Trigger Statusnál tudod megjelölni, hogy milyen állapot esetén generálódjon a bizonylat (pl.: Feldolgozás alatt).

Send email (E-mail küldés) -  Ezt az opciót választva (Yes) a rendszer automatikusan kiküldi e-mailben a számlát a vásárló részére.

Electronic Invoice (Elektronikus számla) -  A Yes (Igen) opcióval állíthatod számláidat elektronikus verzióra.

Invoice Type (Számla típus) - Meghatározhatod, hogy piszkozatot (Draft), díjbekérőt (Proforma) vagy számlát (Invoice) hozzon létre a Billingo.

Invoice language (Számla nyelv) - Megadhatod, hogy számláid milyen nyelven készüljenek: magyarul (hu), angolul (en) vagy németül (de).

Note (Megjegyzés) - Lehetőséged van megjegyzést hozzáadni, amely minden esetben megjelenik a számlán (pl. Köszönjük a megrendelését!).

Unit (Egység) - A számlán megjelenítendő termékek mennyiségi egységét tudod beírni (pl. db).

Add SKU (Cikkszám hozzáadása) - Meghatározhatod, hogy a termékeid mellett szerepeljenek-e cikkszámok. Válaszd a Yes-t, ha igen, a No-t, ha nem.

TAX Override - ÁFA felülírás:
Kiválaszthatod, hogy milyen értékkel szeretnéd a számláidon felülírni az ÁFA értéket. Például.: AM, AAM, ÁTKH, EU, FAD stb.

Entitlement for TAX override (ÁFA felülíráshoz kapcsolódó jogcím):
Ezzel az opcióval a bizonyos ÁFA kulcsokhoz kapcsolódó jogcímet tudod kiválasztani. 2021.04.01.-től a NAV felé az adókulcsokhoz kapcsolódó jogcímeket is meg kell adni bizonyos esetekben (2021.01.01- 2021.03.31-ig türelmi, szankciómentes időszak.). Az olyan kulcsok esetén, ahol csak egy jogcím opció van, nem jelenítjük meg a választási listát, mivel ezt automatikusan párosítjuk az adókulcshoz. A jogcím nem jelenik meg a kiállított számlán, a NAV Online Számla felé viszont a beküldés során megjelenítjük a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően. Amennyiben nem választasz egy áfakulcsnál jogcímet, úgy több opció esetén egy általunk meghatározott alapértékkel kerül beküldésre a NAV Online Számla rendszerébe.

Fontos, hogy itt az adókulcshoz kapcsolódó megfelelően elérhető jogcímet válaszd ki a beállításkor, mivel hibát okozhat a számla kiállításkor, ha téves jogcím kerül kiválasztásra.

További információkat a jogcím kiválasztással kapcsolatosan az alábbi blogposztunkban találsz:
https://www.billingo.hu/blog/olvas/hamarosan-atall-a-billingo-a-nav-30-verziora-fontos-informaciok

TAX override, if 0% (ÁFA felülírás ha 0%):
Ezzel a funkcióval lehetőséged nyílik arra, hogy a 0%-os ÁFA-val beállított termékeknél a számlán, a 0%-os értéket az itt beállított értékre cseréljük ki számodra. Ebben az esetben csak a 0%-os termékeknél cseréljük erre az értékre az adókulcsot. A többi adókulcsra a globális felülírásnál megadott értéket jelenítjük meg.

Entitlement for 0% TAX override (0% ÁFA felülíráshoz tartozó jogcím):
Ezzel az opcióval a 0%-esetén felülírt adókulcs esetén állítható be az értékhez kapcsolódó jogcím.
A megadott ÁFA kulcsokhoz kapcsolódó jogcímet tudod itt kiválasztani. 2021.04.01.-től a NAV felé az adókulcsokhoz kapcsolódó jogcímeket is meg kell adni bizonyos esetekben (2021.01.01- 2021.03.31-ig türelmi, szankciómentes időszak.). Az olyan kulcsok esetén, ahol csak egy jogcím opció van, nem jelenítjük meg a választási listát, mivel ezt automatikusan párosítjuk az adókulcshoz. A jogcím nem jelenik meg a kiállított számlán, a NAV Online Számla felé viszont a beküldés során megjelenítjük a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően. Amennyiben nem választasz egy áfakulcsnál jogcímet, úgy több opció esetén egy általunk meghatározott alapértékkel kerül beküldésre a NAV Online Számla rendszerébe.

Fontos, hogy itt az adókulcshoz kapcsolódó megfelelően elérhető jogcímet válaszd ki a beállításkor, mivel hibát okozhat a számla kiállításkor, ha téves jogcím kerül kiválasztásra.

További információkat a jogcím kiválasztással kapcsolatosan az alábbi blogposztunkban találsz:
https://www.billingo.hu/blog/olvas/hamarosan-atall-a-billingo-a-nav-30-verziora-fontos-informaciok

Tax override EU/EUK (ÁFA felülírás EU/EUK):
Ha a megrendelő országa EU-s ország, akkor "EU", ha azon kívüli, akkor "EUK" ÁFA kulcs kerül használatra. Az alábbi opciót kapcsold be a szállító felülírásához!

 

Tax override for shipping (ÁFA felülírás szállítóknál is):
Ennek az opciónak a segítségével döntheted el, hogy a szállítási díjnál is kicserélődjön-e az ÁFA.
Például.: termékeknél legyen felülírás 'AM'-re, de a szállítás 27% maradjon, akkor NE jelöld be ezt a mezőt.


Fizetési beállítások

A fizetési módoknál a korábban engedélyezett fizetési módokat kell összepárosítanod billingóbeli megfelelőjével. Bal oldalon szerepel a Magentóban meghatározott fizetési mód, és mellé beállíthatod, hogy milyen megnevezés legyen az adott tételnél a kiállított számlán.

Ha például a Magentóban Banki átutalást választottál (Bank Transfer Payment), akkor a Billingónál Előre utalást kell megadnod. Erre azért van szükség, hogy a két rendszer pontosan tudjon kommunikálni és be legyenek azonosítva, hogy a különböző fizetési módoknak mi a megfelelőjük a Magentóban és a Billingóban.

A fizetési módokhoz a Payment Deadline manuális kitöltésével tudsz megadni fizetési határidőt.

Kapcsolódó cikkek

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére