Átalányadó Asszisztens és az Átalányadó Asszisztens Plusz előfizetés

2023.03.27. 14:15

Az Átalányadó Asszisztens kifejezetten átalányadót választó egyéni vállalkozóknak fejlesztett szolgáltatás, amelynek segítségével bármikor, bárhol, naprakészen ellenőrizheted a fizetendő adókat, járulékokat, valamint az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretedet.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz a szolgáltatás bővített verziója, amely figyelembe veszi az adókedvezményeket, becsült módon kiszámolja a helyi iparűzési adót, figyelmeztetést küld a kamarai hozzájárulás és más adófizetési kötelezettségről, és automatikusan előkészíti az '58-as bevallást is. 

Az Átalányadó Asszisztens Pluszt a Billingo Business, Billingo One vagy Átalányadó Asszisztens Plusz előfizetések tartalmazzák. A funkciókat az Átalányadó Asszisztens menüpont alatt érhetők el.

A funkció nagy segítség a könyvelőknek is, mert az adatokat tartalmazó listák hónapokra bontva a Könyvelői fiókon keresztül néhány gombnyomással Excel fájlként exportálhatók.

Az Átalányadó Asszisztens Plusszal

 • maximálisan testre szabhatod a rendszeredet és bármikor módosíthatod a beállításokat,

 • mindig pontosan látod az éves, még rendelkezésre álló átalányadó keretedet,

 • az AAM keret kalkulátorral nem csúszol ki az áfamentes keretből,

 • bármikor láthatod, pontosan mennyi SZJA-t, TB-t és SZOCHÓt kell befizetned

 • a beállításokban megadott adókedvezmények a fizetendők kalkulálásánál is figyelembe vesszük

 • előre kalkulálhatsz az iparűzési adó összegével

 • nem fogod elfelejteni befizetni a kamarai hozzájárulást

 • órák helyett néhány percre csökken az 58-as bevallás elkészítése és beadása

 • minden fontos átalányadós teendőről értesülsz

 • automatizálhatod a számlák fizetettre állítását a Bankszinkronnal

 • automatikusan és dinamikusan frissülnek az adatok a rendszeredben,

 • akár manuálisan is hozzáadhatod a számlaadatokat, hogy akkor is pontos információkat láthass, ha más számlázóval is számlázol,

 • néhány gombnyomással exportálhatod a számlalistákat.

Az Átalányadó Asszisztens Billingo online számlázó Basic, Standard és Pro előfizetésekkel használható, valamint a még élő KATA csomagok is tartalmazzák.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz kiegészítő szolgáltatásként választható a Basic, Standard és Pro számlázó csomagok mellé (az azonos nevű, Átalányadó Asszisztens Plusz kiegészítő előfizetés megvásárlásával), vagy elérhető a Billingo Business és Billingo One csomagokban is.

Ha még nincs Billingo előfizetésed, itt tudsz csomagot választani »

Így működik az Átalányadó Asszisztens

A Billingo Átalányadó Asszisztens segítségével mindig pontosan, havi bontásban látod az adott negyedévben fizetendő társadalombiztosítási járulék (TB), személyi jövedelemadó (SZJA) és szociális hozzájárulás (SZOCHÓ) összegét. A rendszer a kiállított számlák alapján automatikusan és dinamikusan kalkulálja az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó és AAM keretet.

Az Átalányadó Asszisztenst a Bizonylatlista oldalról vagy az Átalányadó Asszisztens menüpontból éred el.

Átalányadó / AAM beállítások

Az Átalányadó Asszisztens megjelenítéséhez a fiókodban a Beállítások - Profil/Cégadatok menüpontban állítsd be a “SZJA szerinti átalányadózó” opciót a Vállalkozási Forma alatt.

Ahhoz, hogy az Átalányadó Asszisztensed a lehető legpontosabb adatokat mutassa, kiemelten fontos, hogy a vállalkozásodra vonatkozó, megfelelő adatok megadása. Az adatokat az Átalányadó Asszisztens - Átalányadó /AAM beállítások menüpontban rögzítheted.

Az átalányadó beállítások blokkban megadott adatokkal szabhatod testre az Átalányadó Asszisztensben megjelenő adatokat. Ezek alapján számítja a rendszer a fizetendő adókat, járulékokat és a rendelkezésre álló kereteket is.

Add meg az

 • átalányadó kezdetének dátumát

 • a tevékenységednek megfelelő költséghányadot (40%, 80% vagy 90%)

 • a vállalkozói státuszodat (főállás, mellékállás vagy nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas)

 • a főtevékenységedhez tartozó minimum bér alapját (minimálbér, garantált bérminimum)

Ha alanyi adómentességet választottál, az AAM beállításoknál válaszd az Igen lehetőséget, és add meg az alanyi adómentesség kezdetét is.

Amennyiben áfakörös vagy, válaszd a Nem lehetőséget, a megadott adatok rögzítéséhez kattints a Mentésre.

Amennyiben alanyi adómentességről váltasz áfakörre, add meg az alanyi adómentesség végét.

Az Átalányadó Asszisztens használata

Az adatokat minden esetben megadott adóévre vonatkozóan látod az Átalányadó Asszisztensben. Az évek között egyetlen gombnyomással válthatsz. A funkcióba belépve mindig automatikusan az aktuális naptári évre érkezel.

Átalányadó keret

Az Átalányadó keretben pontosan látod az adott adóévben kiszámlázott, valamint a még fennmaradó átalányadó keret összegét. Ez a legtöbb esetben 27.840.000 Ft (2023. év tekintetében). Amennyiben kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytatsz, a költséghányad 90%, az éves átalányadó kereted pedig 139.200.000 Ft. Ha év közben jön létre az átalányadózó forma, a keretet arányosítjuk az év hátralévő részével.

AAM keret

Az AAM keret az adott adóévben kiállított számlák alapján, dinamikusan számolja ki a még fennmaradó alanyi adómentesen kiszámlázható összeget. A hatályos jogszabályoknak megfelelően az alanyi adómentesség felső határa 12 millió Ft, arányosítva az évben az aktív napok számával.

Ahogy megközelíti az átalányadó és AAM kereted a megadott határt, a sáv színe sárgára, majd pirosra vált. Javasoljuk, hogy már a sárga szín megjelenésekor egyeztess a könyvelőddel.

Átalányadó kalkuláció

Az Átalányadó kalkulációban látod az adott negyedévben kiállított számlák alapján, dinamikusan összesített havi és éves bevételeket, valamint a megadott költséghányaddal korrigált jövedelmet. Utóbbi a fizetendő adó és járulékok alapja.

Fizetendő adók és járulékok

A kalkulált jövedelem alapján a rendszer automatikusan, havi bontásban kiszámolja az adott negyedévben fizetendő SZJA-t (személyi jövedelemadót) és TB-t (társadalombiztosítási járulékot), valamint SZOCHO-t (szociális hozzájárulási adót).

Fontos! A 2023-tól a TB és SZOCHO kapcsán bevezetett göngyölítéses számítási módszer miatt ezek a havi szinten jelzett összegek csak az egyes negyedévek lezárásával tekinthetők véglegesnek bevallás/befizetési szempontból.

A fizetendő adók és járulékok listáját hónapokra bontva egyetlen gombnyomással letöltheted Excel fájlban is.

Kalkulációkhoz használt számlák listája

Az átalányadó és AAM kalkulációhoz használt számlák listáját bármikor ellenőrizheted és akár manuális is módosíthatod. Azaz kiválaszthatod, hogy mely számlák ne kerüljenek bele az átalányadó és/vagy AAM kalkulációkba.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az Átalányadó Asszisztens jelenleg részben fizetett bizonylatokkal nem kalkulál. Részfizetések esetén teljes bizonlyatértéket veszünk figyelembe, amit láthatsz is a Billingóval számlázott tételek szekcióban.

Lehetőséged van más számlázóval kiállított számlák adatait manuálisan rögzíteni. Így azok az összegek is bekerülhetnek az átalányadó és AAM kalkulációba, valamint a rendszer figyelembe veszi a beállításokat a fizetendő adók és járulékok számításakor is.

További funkciók az Átalányadó Asszisztens Pluszban

Iparűzési adó és kamarai hozzájárulás beállítások

A 2023-tól alkalmazható egyszerűsített (sávos) szabály alapján való iparűzési adó kiszámításához a Átalányadó Asszisztens - Átalányadó /AAM beállítások menüpontban állítsd be, hogy a székhelyedhez tartozó településen mennyi az önkormányzat által meghatározott iparűzési adó mértéke. 

Amennyiben nem mentesülsz a kötelező iparkamarai hozzájárulás fizetése alól, jelöld be, hogy köteles vagy ezt fizetni. 

Fontos! 2022-re még a korábbi HIPA szabály szerint szükséges az iparűzési adót bevallani/megfizetni. Emiatt az átalányadó asszisztens esetén 2022. évre még a korábbi átalányódózóknak elérhető egyszerűsített logika szerinti becsült HIPA értéket mutatunk.

A beállítások alapján a Billingo automatikusan kiszámolja a fizetendő iparűzési adót (átalányadó szerinti speciális szabályokkal összhangban).

Adó-, és járulékkedvezmények

Az Átalányadó Asszisztens Plusz a kalkulációk során az egyedi adó- és járulékkedvezményeket is figyelembe veszi. Az adatokat az Átalányadó Asszisztens - Átalányadó /AAM beállítások menüpontban, az Adókedvezmények szekció alatt rögzítheted. 

A fent említett szekcióban az alábbi adó-, és járulékkedvezményeket állíthatod be:

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák adókedvezménye - a megadott jogosultsági időszak kezdete (vagy amennyiben a kedvezmény csak egy adott időszakra volt igénybe vehető számodra vége) megadásával vesszük figyelembe a fizetendő SZJA-d kalkulálásánál.

 2. 25 év alattiak SZJA kedvezménye - igénybevétele esetén elegendő csupán születési évedet megadni, és mi automatikusan számolunk a kedvezménnyel amíg jogosult vagy rá.

 3. 30 év alatti anyák SZJA kedvezménye - ezt a 2023-tól alkalmazható kedvezményt a megadott jogosultsági időszak kezdete (vagy amennyiben a kedvezmény csak egy adott időszakra volt igénybe vehető számodra vége) megadásával vesszük figyelembe a fizetendő SZJA-d kalkulálásánál.

 4. Személyi SZJA kedvezmény - a megadott jogosultsági időszak kezdete (vagy amennyiben a kedvezmény csak egy adott időszakra volt igénybe vehető számodra vége) megadásával vesszük figyelembe a fizetendő SZJA-d kalkulálásánál.

 5. Első házasok SZJA kedvezménye -  igénybevétele esetén elegendő csupán a házasságkötés időpontját megadni (vagy adott esetben a jogosultság végét, megosztás mértékét is), és mi automatikusan számolunk a kedvezménnyel amíg jogosult vagy rá.

 6. Családi adókedvezmény - a jogosultsági időszak (akár több, különböző beállítású időszak), az eltartottak és kedvezményezett eltartottak számának, illetve az esetleges megosztás/közös érvényesítés megadásával mi az SZJA szerinti családi adókedvezményt, illetve annak nem teljes felhasználásakor a TB szerinti családi járulékkedvezményt is automatikusan kalkuláljuk neked. TB szerinti családi járulékkedvezmény szempontjából szintén jelölhetes, hogy csak az SZJA alapján adóköteles jövedelemnek számító rész után, vagy minden, adómentes jövedelem után is szeretnél járulékkedvezményt igénybe venni havi szinten, amennyiben lehetséges. Utóbbi esetben kérjük vedd figyelembe, hogy amennyiben havi szinten jövedelmed SZJA szerinti adómentes részére is érvényesíteni kívánsz családi járulékkedvezményt, úgy adott esetben az év végén felmerülhet az adómentes rész után igénybe vett kedvezmény különbözeti bírsággal való visszafizetésének szükségessége.

 7. Megváltozott munkaképességűek SZOCHO kedvezménye - a megadott jogosultsági időszak kezdete (vagy amennyiben a kedvezmény csak egy adott időszakra volt igénybe vehető számodra vége) megadásával vesszük figyelembe a fizetendő SZOCHO-d kalkulálásánál.

Felhívjuk figyelmedet, hogy többfajta adó-, vagy járulékkedvezmény jelölése esetén azokat a vonatkozó jogszabályok által meghatározott érvényesíthetőségi sorrendben vesszük igénybe a felhasználható adó-, és járulékalapok erejéig.

Kérjük, szintén vedd figyelembe, hogy az egyes adó-, és járulékkedvezmények csupán külön, adóhatóság felé történő bejelentés után lehetnek ténylegesen felhasználhatók fizetendő adó-, és járulékterheid csökkentése szempontjából.

Válaszd ki az adó- és járulékkedvezményeket, amelyekre jogosult vagy, add meg a kapcsolódó alapadatokat és a Billingo automatikusan figyelembe veszi ezt a kalkulációk és a fizetendő adók- és járulékok számításakor. 

Automatikus fizetettre állítás

A bevallás elkészítéséhez elengedhetetlen a számlák fizetettségi státuszának aktualizálása. Érdemes ezért Bankszinkronnal összekapcsolni a számlázót a bankszámlával, mert 

 • a Bankszinkronban is megjelennek az utalások netbanki belépés nélkül

 • a rendszer automatikusan összepárosítja az utalásokat a számlákkal

 • a sikeresen összepárosított számlákat automatikusan fizetettre állítja a Billingo

 • a kalkulátorokban mindig pontos és aktuális adatok szerepelnek a fizetettség alapján.

Bevallási/befizetési teendőlista 

Az Átalányadó Asszisztens Plusz a megadott beállításaid alapján havi bontásban megjeleníti számodra az adott időszakban releváns adó-, és járulék befizetési, illetve bevallási teendőket.

Az egyes teendőket egyetlen kattintással ki is pipálhatod, egyszerűen megkülönböztetve így az elvégzett és még fennmaradó feladatokat egymástól. 

A teendők alatt bevallás esetén a kapcsolódó bevallás számát, illetve fizetendő adó/járulék esetén a vonatkozó hatósági bankszámlaszámot is feltüntetjük számodra, melyre az összeget be kell fizetned.

Felhívjuk figyelmedet, hogy vállalkozási szüneteltetés esetén az adott negyedévbe eső, szünet előtti időszakről 2358-as bevallást kell benyújtanod és a kapcsolódó összeget is szükséges megfizetned az adóhatóság felé a vállalkozási szünet kezdetét követő 30 napon belül. Ennek kezelése kapcsán javasoljuk vedd fel a kapcsolatot könyvelőddel!

58-as bevallástervezet generálása

Az előzőekben bemutatott kalkulációk alapján lehetőséged van a negyedéves TB és SZOCHO bevallás (‘58-as bevallás) tervezetének elkészítésére (amennyiben az releváns számodra).

Ahhoz, hogy a már megadott beállítások alapján kalkulált értékeket bevallástervezetté alakíthassuk neked, mindenképp szükséges az Átalányadó/AAM beállítások között kitöltened a Bevalláshoz szükséges adatok szekció minden kötelezően megadandó mezőjét. 

Amennyiben átalányadós tevékenységed alatt biztosítási szüneten (pl. GYES, táppénz, stb) voltál, illetve bizonyos esetekben amennyiben ezek mellett munkát is végeztél úgy ezeket a kapcsolódó időszakokkal és a biztosítási szünetek típusával együtt szintén megadhatod a beállítások között, hogy ezeket az információkat is figyelembe vehessük a kalkulációk, és a bevallásban szerepeltetendő értékek vonatkozásában.

Amennyiben átalányadós tevékenységed alatt vállalkozási szüneten voltál, úgy ezt is - több szünet esetén mindegyik szünetet - megadhatod a beállítások között, így ezekkel az adatokkal is kalkulálni tudunk a felületen jelezett, illetve a bevallásban szerepeltetendő értékek vonatkozásában.

Itt szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy a Billingo által készített bevallástervezetben a nyugdíjas státusz jelölésére szolgáló kódok esetén minden esetben “Nem részesül nyugellátásban” kerül jelölésre.

A fent említett beállítások megadása után az adott negyedéves ‘58-as bevallástervezet XML formában való letöltése az Átalányadó asszisztens menüpontban, a határidők szekcióban való 2358-as bevallás generálás gomb segítségével lehetséges.

A bevallás generálása gomb csupán azokban a hónapokban jelenik meg, ahol a feladatlistában is szerepel a negyedéves TB járulék és SZOCHO bevallási, befizetési teendő. 

A gomb megnyomásával egy adott negyedévre vonatkozó, ‘58-as bevallástervezet tölthető le XML formátumban, melyet egyszerűen beolvashatsz az adóhatóság Általános Nyomtatványkitöltő programjába (ÁNYK). Erről a néhány egyszerű lépésről a Bevallási segédlet gombra vagy IDE kattintva is olvashatsz egy rövid gyakorlati útmutatót.

Kérjük, a letölthető bevallástervezetben szereplő adatokat minden esetben ellenőrizd és amennyiben szükséges véglegesítsd a bevallás beadása előtt. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bevallástervezetben szereplő adatokért, illetve az azok kapcsán felmerülő esetleges jogkövetkezményekért a Billingo nem vállal felelősséget!

Az ‘58-as bevallástervezet ÁNYK-ba való beolvasása »

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére