Átalányadó Asszisztens - előfizetés

2022.08.03. 21:01

Az Átalányadó Asszisztens kifejezetten átalányadót választó egyéni vállalkozóknak fejlesztett szolgáltatás, amelynek segítségével bármikor, bárhol, naprakészen ellenőrizheted a fizetendő adókat, járulékokat, valamint az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretedet.

A funkció nagy segítség a könyvelőknek is, mert az adatokat tartalmazó listák hónapokra bontva a Könyvelői fiókon keresztül néhány gombnyomással Excel fájlként exportálhatók.

Az Átalányadó Asszisztenssel

 • maximálisan testre szabhatod a rendszeredet és bármikor módosíthatod a beállításokat,

 • mindig pontosan látod az éves, még rendelkezésre álló átalányadó keretedet,

 • az AAM keret kalkulátorral nem csúszol ki az áfamentes keretből,

 • bármikor láthatod, pontosan mennyi SZJA-t, TB-t és SZOCHÓt kell befizetned

 • automatikusan és dinamikusan frissülnek az adatok a rendszeredben,

 • akár manuálisan is hozzáadhatod a számlaadatokat, hogy akkor is pontos információkat láthass, ha más számlázóval is számlázol,

 • néhány gombnyomással exportálhatod a számlalistákat.

Az Átalányadó Asszisztens Billingo online számlázó Basic, Standard és Pro előfizetésekkel használható, valamint a még élő KATA csomagok is tartalmazzák.

Ha még nincs Billingo előfizetésed, itt tudsz csomagot választani »

Így működik az Átalányadó Asszisztens

A Billingo Átalányadó Asszisztens segítségével mindig pontosan látod az adott hónapban fizetendő társadalombiztosítási járulék (TB), személyi jövedelemadó (SZJA) és szociális hozzájárulás (SZOCHÓ) összegét. A rendszer a kiállított számlák alapján automatikusan és dinamikusan kalkulálja az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó és AAM keretet.

Az Átalányadó Asszisztenst a Bizonylatlista oldalról vagy az Átalányadó Asszisztens menüpontból éred el.

Átalányadó / AAM beállítások

Az Átalányadó Asszisztens megjelenítéséhez a fiókodban a Beállítások - Profil/Cégadatok menüpontban állítsd be a “SZJA szerinti átalányadózó” opciót a Vállalkozási Forma alatt.

Ahhoz, hogy az Átalányadó Asszisztensed a lehető legpontosabb adatokat mutassa, kiemelten fontos, hogy a vállalkozásodra vonatkozó, megfelelő adatok megadása. Az adatokat az Átalányadó Asszisztens - Átalányadó /AAM beállítások menüpontban rögzítheted.

Az átalányadó beállítások blokkban megadott adatokkal szabhatod testre az Átalányadó Asszisztensben megjelenő adatokat. Ezek alapján számítja a rendszer a fizetendő adókat, járulékokat és a rendelkezésre álló kereteket is.

Add meg az

 • átalányadó kezdetének dátumát

 • a tevékenységednek megfelelő költséghányadot (40%, 80% vagy 90%)

 • a vállalkozói státuszodat (főállás, mellékállás vagy nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas)

 • a főtevékenységedhez tartozó minimum bér alapját (minimálbér, garantált bérminimum)

Ha alanyi adómentességet választottál, az AAM beállításoknál válaszd az Igen lehetőséget, és add meg az alanyi adómentesség kezdetét is.

Amennyiben áfakörös vagy, válaszd a Nem lehetőséget, a megadott adatok rögzítéséhez kattints a Mentésre.

Amennyiben alanyi adómentességről váltasz áfakörre, add meg az alanyi adómentesség végét.

Az Átalányadó Asszisztens használata

Az adatokat minden esetben megadott adóévre vonatkozóan látod az Átalányadó Asszisztensben. Az évek között egyetlen gombnyomással válthatsz.

Átalányadó keret

Az Átalányadó keretben pontosan látod az adott adóévben kiszámlázott, valamint a még fennmaradó átalányadó keret összegét. Ez a legtöbb esetben 24 millió Ft. Amennyiben kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytatsz, a költséghányad 90%, az éves átalányadó kereted pedig 120 millió Ft. Ha év közben jön létre az átalányadózó forma, a keretet arányosítjuk az év hátralévő részével.

AAM keret

Az AAM keret az adott adóévben kiállított számlák alapján, dinamikusan számolja ki a még fennmaradó alanyi adómentesen kiszámlázható összeget. A hatályos jogszabályoknak megfelelően az alanyi adómentesség felső határa 12 millió Ft, arányosítva az évben az aktív napok számával .

Ahogy megközelíti az átalányadó és AAM kereted a megadott határt, a sáv színe sárgára, majd pirosra vált. Javasoljuk, hogy már a sárga szín megjelenésekor egyeztess a könyvelőddel.

Átalányadó kalkuláció

Az Átalányadó kalkulációban látod az adott negyedévben kiállított számlák alapján, dinamikusan összesített havi és éves bevételeket, valamint a megadott költséghányaddal korrigált jövedelmet. Utóbbi a fizetendő adó és járulékok alapja.

Fizetendő adók és járulékok

A kalkulált jövedelem alapján a rendszer automatikusan kiszámolja az adott hónapban fizetendő SZJA-t (személyi jövedelemadót) és TB-t (társadalombiztosítási járulékot), valamint a negyedévente aktuális SZOCHÓt (szociális hozzájárulást).

Fontos! A kalkulált összeg jelenleg nem tartalmazza a HIPÁt (helyi iparűzési adót) és az igénybe vehető kedvezményeket sem. A szolgáltatást folyamatosan fejlesztjük, így hamarosan ezek a funkciók is elérhetőek lesznek.

A fizetendő adók és járulékok listáját hónapokra bontva egyetlen gombnyomással letöltheted Excel fájlban is.

Kalkulációkhoz használt számlák listája

Az átalányadó és AAM kalkulációhoz használt számlák listáját bármikor ellenőrizheted és akár manuális is módosíthatod. Azaz kiválaszthatod, hogy mely számlák ne kerüljenek bele az átalányadó és/vagy AAM kalkulációkba.

Lehetőséged van más számlázóval kiállított számlák adatait manuálisan rögzíteni. Így azok az összegek is bekerülhetnek az átalányadó és AAM kalkulációba, valamint a rendszer figyelembe veszi a beállításokat a fizetendő adók és járulékok számításakor is.

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére