A NAV online számla rendszerben létrehoztam a technikai felhasználót, de a Billingóban hibát kapok a tesztelés gombra kattintva. Mi a teendő?

2022.11.16. 12:19

Lehetséges hibaüzenetek: Helytelen autentikációs adatok, jogosultság szükséges.


Helytelen authentikációs adatok:


1, Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd, hogy a NAV éles vagy teszt felületén regisztráltál.

Éles felület elérhetősége: https://onlineszamla.nav.gov.hu

Teszt felület elérhetősége: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu (NE ITT REGISZTRÁLJ!!!)

Ha a teszt felületen regisztráltál az egyrész látod a linkből, szerepel benne, hogy test, másrészt a NAV jelzi a bal feslő sarokban, hogy teszt környezet.


Ha a teszt környezetben regisztráltál, akkor sajnos mindent előről kell kezdeni a NAV felületén és az ott létrehozott technikai felhasználó adatait beírni a Billingoba.


2, További problémát okozhat, ha nem a technikai felhasználó adatait írtad be a Billingóba. Tehát a felhasználónévhez és jelszóhoz a NAV felületén létrehozott technikai felhasználó felhasználónevét és jelszavát kell megadni. Nem pedig a Billingó belépéshez használt adatokat.

Gyakran előfordul, hogy a böngésző kitölti a “Technikai felhasználónév és jelszó” mezőket a Billingóban, ebben az esetben törölnöd szükséges, és meg kell adnod a NAV felületén létrehozott adatokat.


3, Akkor is előfordulhat ilyen hibaüzenet, ha véletlenül Billingóban a Cégadatoknál nem jól szerepel az adószámod. Ezt a Beállítások/Adatok menüben tudod ellenőrizni és javítani.


4, Ha a technikai felhasználónak nem adtál jogosultságokat a számlák kezeléséhez és a számlák lekérdezéséhez akkor is jelentkezhet ez a hibaüzenet. Ebben az esetben létre kell hozni egy új technikai felhasználót és megadni a jogosultságokat, majd ennek a technikai felhasználónak az adatait beírni a Billingóba.

Ehhez keresd fel ismét az Online számla felületét, válaszd a felhasználók menüpontot és azon belül az “Új felhasználó” gombot:

Hozd létre a technikai felhasználót:

Töltsd ki a felhasználó adatait, és figyelj a jogosultság megadására.

A megjelenő felületen egy erős jelszót kell megadnod a technikai felhasználó részére. Ezt minden esetben mentsd el magadnak, hogy ne vesszen el a későbbiekben.

A jelszó megerősítését követően az ablak alsó blokkjában találhatod, hogy milyen műveleti jogosultságot adsz a technikai felhasználónak.

Lehetőségek:

  • Saját számlák lekérdezése

  • Számlák kezelése

  • Számlák lekérdezése

A következő ablakban látni fogod már a technikai felhasználónevet, amelyet a felület generál neked ehhez a felhasználóhoz. Ezt követően a kulcsgenerálás gombra kell kattintanod.

A generálást követően a rendszer megjeleníti a felhasználónevet, a generált XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot.

Másold ki mindhárom adatot a Technikai felhasználó jelszava mellé, mert minden adatra szükséged lesz a Billingo fiókoddal való összekötéshez.

A kulcsok kimásolását követően már csak annyi dolgod van, hogy a “Vissza az előző oldalra” gombra kattintasz, ami az Online számla felhasználók aloldalára navigál vissza.

Innentől már csak a kimásolt kulcsokat be kell illesztened a Billingo összekötési felületén a megfelelő helyekre.


5, Ha nem másolás beillesztéssel írtad be az adatokat akkor előfordulhat, hogy véletlenül elírtál valamit, ezért kérjük ellenőrizd, hogy biztosan megegyeznek az adatok. Célszerű másolás, beillesztéssel átemelni az adatokat a NAV rendszeréből a Billingóba.


Jogosultság szükséges:

Ha a technikai felhasználónak nem adtál jogosultságokat a számlák kezeléséhez és a számlák lekérdezéséhez akkor jelentkezik ez a hibaüzenet. Ebben az esetben létre kell hozni egy új technikai felhasználót és megadni a jogosultságokat, majd ennek a technikai felhasználónak az adatait beírni a Billingóba.


Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére