Módosító számla létrehozása

2022.02.02. 07:28

Mi az a módosító számla?

Abban az esetben, ha kiállítottál egy számlát és utólag felfedezed, hogy elrontottál valamit, van lehetőség arra, hogy a módosító számla segítségével bizonyos adatokat helyesbíts a korábbi dokumentumhoz kapcsolódóan. Az aktuális jogszabályok nem teszik azt lehetővé, hogy egy már sorszámozottan kiállított számlát utólag módosíts. Ilyen esetben egy teljesen új számlát kell kiállítanod ami tartalmilag helyesbíti a korábban létrehozott számlád. Ezt a dokumentumot hívjuk módosító vagy helyesbítő számlának.

A számla elemei között szerepelnek olyan adatok amelyek a módosító/helyesbítő számla funkciói ellenére sem módosíthatók. Ezáltal azokra a bizonylat elemekre, amelyekre nem enged módosítást végrehajtani rendszerünk, utólagos módosításra nincs lehetőség. Ilyenkor stornó/érvénytelenítő számla kiállítása szükséges.

A módosító számla adattartalmát tekintve hivatkozik az eredeti számla sorszámára, valamint ellentétes, azaz mínuszos előjellel tartalmazza az eredeti számla korábban hozzáadott tételeit.

Ezen kívül több paraméter módosítható a számlán és új adattal is kiegészíthető. A legfontosabb pont amelyre figyelned kell az az, hogy a helyesbítő számla az eredeti számlával együtt érvényes. Kiállításkor mindkét számlát oda kell adni a vevődnek, mivel számviteli szempontból a két számla (és azok tételeinek) együttes értéke kerül be a könyvelésbe.

A helyesbítő számla végösszege tehát azt az összeget jelenti, amit az eredeti számla értékén felül még a vevőnek fizetni kell.

Abban az esetben, ha mínuszos összeget lát a módosító számlán a vevő, az azt jelenti, hogy az eredeti számla alapján többet fizetett korábban, így abból neki vissza kell téríteni a feltüntetett összeget.

Amennyiben a számla helyesbítése nem érintette az eredeti számla összegét például csak a fizetési módot vagy a fizetési határidőt javítottad, úgy a helyesbítő számla végösszegének 0 Ft-nak kell lennie, mivel a vevőnek az eredeti számla összegén felül már nem kell fizetnie semmit.

ÚJDONSÁG: A módosító számla funkció már API kapcsolaton keresztül is elérhető.


FONTOS INFORMÁCIÓK A MÓDOSÍTÓ SZÁMLÁRÓL

  • A teljesítés dátuma nem módosítható a számlán, mert ebben az esetben nem jött létre az ügylet a feltüntetett teljesítéssel, ezért stornózni/érvényteleníteni kell a kiállított számlát.

  • Partner adatok nem módosíthatók. Ebben az esetben a stornó számla használatát javasolunk számodra.
    Ez azért van, mert ha adószámot nem adtál meg az eredeti számlán és a módosító számlán szeretnél megadni azt, az eredeti számla nem kerül beküldésre a NAV Online Számla rendszerébe, de a módosító számla igen. A könyvelésben kettő számla lesz a későbbiekben, a módosító és az eredeti, de a NAV Online Számla rendszere csak a módosítót fogja tartalmazni és ez gondot okozhatna a rendszerekben.

  • Abban az esetben, ha nem szeretnél tételt módosítani a korábban kiállított számlán, a módosító számla végösszegének 0 Ft-nak kell lennie. Ez azért van, hogy ne legyen dupla bevételed, ezért alapértelmezetten mínuszos a tételként ajánljuk fel neked a korábban megadott tételeket, amelyhez be kell választanod ismét a feltüntetett számla tételeket.

  • Módosító számla használata a tétel módosításra javasolt elsődlegesen. Abban az esetben ha más adatot szeretnél módosítani és nem a tételeket akkor 0 Ft-ra kell kell kihozni a számla végösszegét.


MÓDOSÍTÓ SZÁMLA KIÁLLÍTÁSA

A Bizonylat listában kattints a módosítandó bizonylat Műveletek gombjára (három pont), majd válaszd ki a Módosító számla készítés opciót:

A következő adatlapon ceruza ikont láthatsz azon adatok mellett, amelyek változtathatók a módosító számla kiállításakor.

Az alábbi módosításokra van lehetőséged:

  • Fizetési határidő változtatás.

  • Fizetési mód módosítás és “Számla nem igényel pénzügyi teljesítést” opció megjelenítése.

  • Bizonylat tételek módosítása

  • Bizonylat megjegyzések módosítása

Az alábbi példában láthatod is, hogy az eredeti számlán feltüntetett tétel mínuszosan jelenik meg a tétel listában.

Ahhoz, hogy a számla 0 Ft értékű legyen, ezt a tételt pluszosként kell hozzáadnod. Ezt az Új tétel hozzáadása gombbal teheted meg a tételkeresőből kiválasztva. A mentés gombbal hozzáadhatod a tételekhez:

Így a számlád értéke 0 Ft lesz. Ezt abban az esetben kell így hagynod, ha a számlán nem a tételeket szeretnéd módosítani, hanem például a fizetési határidőt vagy a fizetési módot:

További tételek hozzáadása esetén a korábban jelzett módon bővítheted a listát:

Így ha új tételt adsz hozzá a számládhoz az már a listázott tételek között megjelenik, és így az új tételekre vonatkozó módosított díjat láthatod már a végösszegnél:

Az előnézet gombbal megtekintheted miként fog létrejönni az új számlád, a mentés gombbal pedig létrehozhatod azt.

A Bizonylat listában a módosított számla új tételként fog megjelenni.

Abban az esetben, ha újra módosítást szeretnél végrehajtani a számlán, úgy az utoljára létrehozott módosító számládról indíthatsz új változtatást.

Stornóra/érvénytelenítésre itt közvetlenül nincs lehetőséged. Ilyen esetben egy 0 Ft-os módosító számlát kell kiállítanod az utoljára létrehozott számla alapján.

VIDEÓ

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére