Miben segíthetünk?

Számla létrehozása

Módosítva: 2019-10-10 08:51:10

A SZÁMLÁK menüpont „ÚJ SZÁMLA” ikonjára kattintva állíthatjuk ki bizonylatunkat, melyet a jobb felső sarokban találunk.KINEK SZÓL A SZÁMLA?

Itt megadhatjuk Partnerünk pontos nevét, címét (ország, irányítószám, város, cím), adószámát/közösségi (EU) adószámát, e-mail címét és telefonszámát.

A NAV oldalán található egy állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy nem kell szétbontani a címadatokat, azonban ez nem hivatalos állásfoglalás. A kapcsolódó jogszabályban az szerepel, hogy szét kell bontani. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy ha lehetőséged van rá bontsd szét a címadatokat.


Ha Billingon keresztül küldöd a számlát, minden esetben add meg partnered helyes e-mail címét, melyre a számláját szeretnéd kiküldeni.

A partner adatoknál az Opten Informatikai Kft. adatbázisából felajánljuk a cégeket/egyéni vállalkozókat. A partner nevéhez adószámot is beírhatsz, így is megtalálja a rendszer a partnert. A funkció a beállítások/számlabeállítások menüpontban kapcsolható ki.


SZÁMLA ADATAI

A program automatikusan megadja az adott napot számla keltének. Beállíthatjuk a teljesítés időpontját; és fizetési határidejét dátum, illetve a hátra lévő napok számának jelzésével is. Ha a fizetés módjának a készpénz / bankkártya / kompenzáció / kupon / utalvány közül valamelyiket választod, akkor a fizetési határidő a mai nap lesz, nem szerkeszthető.

Fontos, hogy a számla kelte nem módosítható.

A számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírásokat az ÁFA törvény 169. §-a tartalmazza tételesen, a számlázásra vonatkozó szabályokra vonatkozó információkat a X. fejezet részletezi.

Ennek értelmében a számla kelte mindig a kiállítás napja kell hogy legyen, és mivel szigorú számadású bizonylat, ezért az sem múltbeli, sem jövőbeli időpontra nem vonatkozhat. Valójában azonban a számla keltének sem a könyvelés, sem az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége, hiszen mindkettő a számla teljesítésének időpontját veszi alapul. A jó hír pedig, hogy ez lehet múltbeli és jövőbeli dátum is.


A bankszámla kiválasztás esetén alapértelmezett helyzetben az általunk, a BEÁLLÍTÁSOK menüpontban felvitt adatok jelennek meg – vagyis: egy bankszámla esetén egyértelmű a kiválasztás, több bankszámla estén pedig kiállításkor választhatjuk ki a kívánt bankszámlaszámot. További bankszámlaszámokat szintén a BEÁLLÍTÁSOK menüben lehet felvenni. A beállítások/számlabeállítások menüben módosíthatunk azon, hogy melyik bankszámlaszám legyen az alapértelmezett.

Ezt követően manuálisan állítható a számla nyelve, illetve pénzneme is. Nyelv esetén a rendszer a magyar, német, angol, francia, horvát, olasz, román, szlovák nyelvű számlát ajánlja fel, a pénznem esetén pedig számos, nemzetközileg elismert fizetőeszközt jelölhetünk meg.

Ha devizában szeretnél számlázni, akkor a korábban megadott pénznemnek az aktuális napi MNB árfolyamát felajánlja a program, ezt bármikor módosíthatod, ha esetleg a teljesítés napján lévő árfolyamra, vagy egy másik bank árfolyamára lenne szükséged.

Ha egy korábbi devizás számlát másolsz, akkor az új számlára is a korábbi árfolyam kerül. Ha mégsem azt az árfolyamot szeretnéd használni, akkor az árfolyam mező alatt található frissítés gombra kattintva tudod aktualizálni.

Ezután lehetőségünk van a végösszeg kerekítésének beállítására is, illetve tájékoztatásként leírja számunkra a rendszer, hogy mikor, illetve miként állíthatjuk be az ismétlődést.

A kedvezményt is itt adhatjuk meg. Jelenleg csak %-os kedvezmény adható és az itt megadott kedvezmény a számla egészére vonatkozik. Tételenkénti és Ft-os kedvezmény úgy adható, hogy a tételeknél új sorban mínuszos összeggel kell felvenni a kedvezmény összegét. A tétel megnevezése lehet pl. kedvezmény, engedmény.
Az online fizetés mező a barion fizetésre vonatkozik, melyről Barion fiók összekötése Billingo fiókkal cinkünkben találsz részletes leírást.


MIT SZÁMLÁZOL?

Itt veheted fel, állíthatod be soros elrendezéssel számlázandó termékeidet, szolgáltatásaidat, illetve azok adatait.A helyes számlázáshoz szükséges megadnod a Tétel nevét, szükség esetén a besorolási számát.

A tételeket amiket beírsz a program megjegyzi, és menti a termékek közé. Fontos, hogy a számla készítés folyamatában a termék szerkesztésére nincs lehetőség. Ha egy meglévő termék nevét szeretnéd módosítani, azt a termékek menüpontban tudod megtenni.

A leírásnál szereplő ikonra kattintva előugró ablakban megjegyzés adható az adott tételhez, mely mentést követően a tétel neve alatt meg fog jelenni.
Ha egy olyan korábbi tételt szeretnél ismét számlázni, ami már tartalmaz megjegyzést, akkor ha kiválasztottad a tételt, automatikusan megjelenik alatta a megjegyzés. Ha ezt módosítani szeretnéd, akkor a leírásnál szereplő ikonra kattintva tudod megtenni.

Az „EGYSÉGÁR” megadása esetén fontos beállítanod, hogy bruttó, vagy nettó formában kívánod megadni az összeget, melyet ezt követően egyszerűen felvihetsz a neki kialakított mezőbe, az előzőleg általad beállított pénznemnek megfelelően.

Az „ÁFA” legördülő sáv segítségével pedig megadhatod az általad kiállított számlára vonatkozó ÁFA értéket. A Beállításokban tudsz felvenni olyan ÁFA értéket, ami nem szerepel a listában.

ÁFA kulcsok magyarázata:


AM - adómentes
EU – EU-n belül
FAD – Fordított adózás
ATHK - ÁFA területi hatályán kívül
AAM – alanyi adómentes
AKK – ÁFA körön kívüli
TAM – tárgyi adómentes
EUK – EU-n kívül

A „MENNYISÉG/MENNYISÉGEGYSÉG” oszlopban egyértelműen a tételek mennyiségét jelölheted (pl. db, óra).

A sor végén, a kívánt adatok felvitele után a program kiszámolja, illetve megjeleníti számunkra a nettó értéket a tételek értékének, illetve mennyiségének arányaival.

Új tétel hozzáadása esetén egyszerűen, az „ÚJ TÉTEL HOZZÁADÁSA” ikonra kattintás után megjelenő, új sorba írhatod a következő számlázandó tételt.

A sor elején található, „TÖRÖL” felirat alatt lévő ikonra kattintva pedig egyszerűen törölhetjük az általunk felvitt tételeket, tétel beállításokat soronként.


A SZÁMLA TÉTELEI ÖSSZESEN

Itt ellenőrizheted az általad kitöltött mezők alapján a nettó számla pontos, illetve kerekített értékét (ÁFA nélküli összeg); az ÁFA értékét összesen, és a fizetendő bruttó végösszeget is (az utóbbit sárga kiemeléssel).

SZÁMLATÖMB


Ha szeretnéd általad a Beállítások menüpontban létrehozott számlatömbbe rendelni a számlát, akkor azt itt teheted meg, ellenkező esetben az alapértelmezett számlatömböt fogja használni a program.

A beállítások/számlabeállítások menüben alapértelmezett számlatömböt is kiválaszthatsz.


CÍMKÉK

Címkéket rendelhetsz számládhoz, melyre később a listában rá tudsz keresni, ha beírod a címke nevét a számla lista felett található kereső mezőbe: pl. szolgáltatás

MEGJEGYZÉS ÉS EGYEDI MEZŐK

Ebben a beállítási listában viheted fel megjegyzéseidet, illetve tekintheted meg egyedi mezőidet.

Megjegyzések esetén választhatsz egy régebbi megjegyzést, vagy rögzítheted új, a számlára kerülő megjegyzésedet is.

Az egyedi mező olyan megjegyzés, ami minden számlán szerepel, itt az általad, a „BEÁLLÍTÁSOK” menüpontban rögzített mezőket láthatod, ellenőrizheted. A mezőket módosítani ugyanott, vagyis a „BEÁLLÍTÁSOK” menüpontban tudod, bármikor.


A megjegyzések alatt még szerepel két opcionális választási lehetőség: A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz, illetve A számla pénzügyi teljesítést nem igényel. Ha ezek közül valamelyiket bejelölöd, akkor csak az adott számlán fog megjelenni. Ha a számla pénzügyi teljesítést nem igényel opciót választod, akkor a számla automatikusan fizetett státuszba kerül.

SZÁMLA TÍPUSA

Itt választhatod ki, hogy bizonylatodat elektronikus számlaként, vagyis hitelesített, e-mailben elküldött elektronikus számlaként, melyet sem neked, sem a címzettnek nem kell kinyomtatni, vagy hagyományos számlaként küldöd ki, melyet Neked is, és a címzettnek is ki kell nyomtatnia. Az utóbbi számlát küldheted e-mailben, de akár hagyományos, postai úton is.

KÜLDJÜK BILLINGON KERESZTÜL?

Itt pedig beállíthatod, hogy milyen formában tárolja/küldje ki a rendszer az adott, kiállított számlát.

Választhatod, hogy a Bilingo rendszeren belül küldje ki a program - így nyomon követheted, láthatod, hogy mikor kapta meg, mikor olvasta el, illetve mikor nyitotta meg a számlát.

Ha e-mailben küldöd ki a számládat, akkor a vevőd az alábbi e-mailt fogja kapni.

Ha a vevő a számla letöltése gombra kattint, akkor a következő oldalra navigáljuk, és innen tudja letölteni a számlát.

Ha a "Most inkább hagyom, nem szeretném követni a számla útját" opciót választod, akkor a program nem küldi el számládat, neked kell gondoskodnod arról, hogy eljusson a partneredhez.

ELŐNÉZET

A panel alján, középen látható, szemmel ábrázolt „ELŐNÉZET” ikonra kattintva tekintheted meg számlád előnézetét.


MENTÉS

Végül pedig a zöld mentés gombra kattintva választhatod ki, hogy az általad szerkesztett adatokat számlaként, díjbekérőként, előlegszámlaként vagy piszkozatként szeretnéd menteni.Ezt követően mentésed alapján bővül a „SZÁMLÁK” menüpontban található listád.