Miben segíthetünk?

Számla létrehozása

Módosítva: 2021-05-06 12:32:05

Számla létrehozása

A SZÁMLÁK menüpont „ÚJ SZÁMLA” ikonjára kattintva állíthatjuk ki bizonylatunkat, melyet a jobb felső sarokban találunk.


Kinek szól a számla?

Itt megadhatjuk Partnerünk pontos nevét, címét (ország, irányítószám, város, cím), adózási típusát, adószámát/közösségi (EU) adószámát, e-mail címét és telefonszámát.

Ha Billingon keresztül küldöd a számlát, minden esetben add meg partnered helyes e-mail címét, melyre a számláját szeretnéd kiküldeni.

A partner adatoknál a Cégjelző Céginformációs Rendszer adatbázisából felajánljuk a cégeket/egyéni vállalkozókat. A partner nevéhez adószámot is beírhatsz, így is megtalálja a rendszer a partnert. A funkció a beállítások/számlabeállítások menüpontban kapcsolható ki.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a partner adózási formájától függően kell jelölni a számlákon az adószámot. Amennyiben adószámmal rendelkező és adatszolgáltatásra kötelezett partnert választasz, úgy az adószám feltüntetése értékhatártól függetlenül kötelező lesz a számlán.

Számla adatai

A program automatikusan megadja az adott napot számla keltének. Beállíthatjuk a teljesítés időpontját; és fizetési határidejét dátum, illetve a hátra lévő napok számának jelzésével is.

Fontos, hogy a számla kelte nem módosítható.

A számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírásokat az ÁFA törvény 169. §-a tartalmazza tételesen, a számlázásra vonatkozó szabályokra vonatkozó információkat a X. fejezet részletezi.

Ennek értelmében a számla kelte mindig a kiállítás napja kell hogy legyen, és mivel szigorú számadású bizonylat, ezért az sem múltbeli, sem jövőbeli időpontra nem vonatkozhat. Valójában azonban a számla keltének sem a könyvelés, sem az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége, hiszen mindkettő a számla teljesítésének időpontját veszi alapul. A jó hír pedig, hogy ez lehet múltbeli és jövőbeli dátum is.

A bankszámla kiválasztás esetén alapértelmezett helyzetben az általunk, a BEÁLLÍTÁSOK menüpontban felvitt adatok jelennek meg – vagyis: egy bankszámla esetén egyértelmű a kiválasztás, több bankszámla estén pedig kiállításkor választhatjuk ki a kívánt bankszámlaszámot. További bankszámlaszámokat szintén a BEÁLLÍTÁSOK menüben lehet felvenni. A beállítások/számlabeállítások menüben módosíthatunk azon, hogy melyik bankszámlaszám legyen az alapértelmezett.

Ezt követően manuálisan állítható a számla nyelve, illetve pénzneme is. Nyelv esetén a rendszer a magyar, német, angol, francia, horvát, olasz, román, szlovák nyelvű számlát ajánlja fel, a pénznem esetén pedig számos, nemzetközileg elismert fizetőeszközt jelölhetünk meg.

Ha devizában szeretnél számlázni, akkor a korábban megadott pénznemnek az aktuális napi MNB árfolyamát felajánlja a program, ezt bármikor módosíthatod, ha esetleg a teljesítés napján lévő árfolyamra, vagy egy másik bank árfolyamára lenne szükséged.

Ha egy korábbi devizás számlát másolsz, akkor az új számlára is a korábbi árfolyam kerül. Ha mégsem azt az árfolyamot szeretnéd használni, akkor az árfolyam mező alatt található frissítés gombra kattintva tudod aktualizálni.

Ezután lehetőségünk van a végösszeg kerekítésének beállítására is, illetve tájékoztatásként leírja számunkra a rendszer, hogy mikor, illetve miként állíthatjuk be az ismétlődést.

A kedvezményt is itt adhatjuk meg. Jelenleg csak %-os kedvezmény adható és az itt megadott kedvezmény a számla egészére vonatkozik. Tételenkénti és Ft-os kedvezmény úgy adható, hogy a tételeknél új sorban mínuszos összeggel kell felvenni a kedvezmény összegét. A tétel megnevezése lehet pl. kedvezmény, engedmény.
Az online fizetés mező a Barion és hamarosan a SimplePay fizetésre vonatkozik.

Az alábbi segédletünkben a Barion fiók összekötéséhez nyújtunk segítséget: https://support.billingo.hu/content/103317636


Mit számlázol?

Itt veheted fel, állíthatod be soros elrendezéssel számlázandó termékeidet, szolgáltatásaidat, illetve azok adatait.

A helyes számlázáshoz szükséges megadnod a Tétel nevét, szükség esetén a besorolási számát.

A tételeket amiket beírsz a program megjegyzi, és menti a termékek közé. Fontos, hogy a számla készítés folyamatában a termék szerkesztésére nincs lehetőség. Ha egy meglévő termék nevét szeretnéd módosítani, azt a termékek menüpontban tudod megtenni.

A leírásnál szereplő ikonra kattintva előugró ablakban megjegyzés adható az adott tételhez, mely mentést követően a tétel neve alatt meg fog jelenni.
Ha egy olyan korábbi tételt szeretnél ismét számlázni, ami már tartalmaz megjegyzést, akkor ha kiválasztottad a tételt, automatikusan megjelenik alatta a megjegyzés. Ha ezt módosítani szeretnéd, akkor a leírásnál szereplő ikonra kattintva tudod megtenni.

Az „EGYSÉGÁR” megadása esetén fontos beállítanod, hogy bruttó, vagy nettó formában kívánod megadni az összeget, melyet ezt követően egyszerűen felvihetsz a neki kialakított mezőbe, az előzőleg általad beállított pénznemnek megfelelően.

Az „ÁFA” legördülő sáv segítségével pedig megadhatod az általad kiállított számlára vonatkozó ÁFA értéket. A Beállításokban tudsz felvenni olyan ÁFA értéket, ami nem szerepel a listában.

Egy számlára maximum 100 darab különböző tétel feltüntetésére van lehetőséged. Figyelj arra, ha az adott számlázandó tételek száma meghaladja ezt a limitet, egy második számlát kell készítened, ahol a 100 darabon felüli tételeket tudod feltüntetni.


Áfakulcsok magyarázata:
AM - adómentes
EU – EU-n belül
FAD – Fordított adózás
ATHK - ÁFA területi hatályán kívül
AAM – alanyi adómentes
AKK – ÁFA körön kívüli
TAM – tárgyi adómentes
EUK – EU-n kívül

Áfakulcsok jogcíme:

Amennyiben a számla kiállításakor a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA valamelyikét használod, meg kell adnod annak jogcímét. Ezt Billingód azzal jelzi neked, hogy megjelenik egy legördülő menü. Az adómentesség indoklására a NAV Online adatszolgáltatási kötelezettség kibővülése miatt van szükség. (A nem felsorolt áfakulcsoknál nem kell jogcímet kiválasztanod.)

0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA esetén a képen látható legördülő menüből választhatod ki az esetedben érvényes jogcímet.

Milyen jogcímek közül választhatsz?

0%, AM, MAA esetén:

 • alanyi adómentesség

 • tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)

 • más tagállamba irányuló áfamentes termékértékesítés (Áfa tv. 89. §)

 • áfamentes termékexport, azzal egy tekintet alá eső értékesítések, nemzetközi közlekedéshez kapcsolódó áfamentes ügyletek (Áfa tv. 98-109. §)

 • áfamentes közvetítői tevékenység (Áfa tv. 110. §)

 • termékek nemzetközi forgalmához kapcsolódó áfamentes ügylet (Áfa tv. 111-118. §)

ATHK esetén:

 • Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)

 • Áfa tv. szerint egyéb rendelkezése szerint a teljesítés helye EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)

 • EU más tagállamában áfaköteles (áfa fizetésére az értékesítő köteles)

 • Áfa tv. szerint EU-n kívül teljesített ügylet

K_AFA esetén:

 • különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák

 • különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek

 • különbözet szerinti szabályozás - műalkotások

 • különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek

FONTOS! A számlákat a NAV 3.0-ra történő átállást követően a Billingo akkor is beküldi a NAV Online Számla rendszerébe, ha nem választottad ki a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsokhoz tartozó jogcímet. Ebben az esetben a rendszerben alapértelmezetten megadott jogcím kerül a számlára.

A jogcím kiválasztása a vállalkozás feladata, ha az alapértelmezett jogcím esetlegesen nem fedi a valóságot, azért a Billingo nem vállal felelősséget.

Amennyiben nem tudod, hogy pontosan milyen jogcímet kell megadnod, konzultálj könyvelőddel!


A „MENNYISÉG/MENNYISÉGEGYSÉG” oszlopban egyértelműen a tételek mennyiségét jelölheted (pl. db, óra).

A sor végén, a kívánt adatok felvitele után a program kiszámolja, illetve megjeleníti számunkra a nettó értéket a tételek értékének, illetve mennyiségének arányaival.

Új tétel hozzáadása esetén egyszerűen, az „ÚJ TÉTEL HOZZÁADÁSA” ikonra kattintás után megjelenő, új sorba írhatod a következő számlázandó tételt.

A sor elején található, „TÖRÖL” felirat alatt lévő ikonra kattintva pedig egyszerűen törölhetjük az általunk felvitt tételeket, tétel beállításokat soronként.


A számla tételei összesen

Itt ellenőrizheted az általad kitöltött mezők alapján a nettó számla pontos, illetve kerekített értékét (ÁFA nélküli összeg); az ÁFA értékét összesen, és a fizetendő bruttó végösszeget is.

Forinttól eltérő fizetési valuta esetén az ÁFA értéke az összesítőben megjelenik forintosított formátumban is. Ezt az értéket a valutában jelzett végösszeghez nem kell hozzáadni, ezt az összesítő alatti “Gross amount: HUF “ azaz forintosított végösszeg tartalmazza.


Számlatömb


Ha szeretnéd általad a Beállítások menüpontban létrehozott számlatömbbe rendelni a számlát, akkor azt itt teheted meg, ellenkező esetben az alapértelmezett számlatömböt fogja használni a program.

A beállítások/számlabeállítások menüben alapértelmezett számlatömböt is kiválaszthatsz.Címkék

Címkéket rendelhetsz számládhoz, melyre később a listában rá tudsz keresni, ha beírod a címke nevét a számla lista felett található kereső mezőbe: pl. szolgáltatás


Megjegyzés és egyedi mezők

Ebben a beállítási listában viheted fel megjegyzéseidet, illetve tekintheted meg egyedi mezőidet.

Megjegyzések esetén választhatsz egy régebbi megjegyzést, vagy rögzítheted új, a számlára kerülő megjegyzésedet is.

Az egyedi mező olyan megjegyzés, ami minden számlán szerepel, itt az általad, a „BEÁLLÍTÁSOK” menüpontban rögzített mezőket láthatod, ellenőrizheted. A mezőket módosítani ugyanott, vagyis a „BEÁLLÍTÁSOK” menüpontban tudod, bármikor.


A megjegyzések alatt még szerepel két opcionális választási lehetőség: A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz, illetve A számla pénzügyi teljesítést nem igényel. Ha ezek közül valamelyiket bejelölöd, akkor csak az adott számlán fog megjelenni. Ha a számla pénzügyi teljesítést nem igényel opciót választod, akkor a számla automatikusan fizetett státuszba kerül.


Számla típusa

Itt választhatod ki, hogy bizonylatodat elektronikus számlaként, vagyis hitelesített, e-mailben elküldött elektronikus számlaként, melyet sem neked, sem a címzettnek nem kell kinyomtatni, vagy hagyományos számlaként küldöd ki, melyet Neked is, és a címzettnek is ki kell nyomtatnia. Az utóbbi számlát küldheted e-mailben, de akár hagyományos, postai úton is.


Küldjük Billingon keresztül?

Itt pedig beállíthatod, hogy milyen formában tárolja/küldje ki a rendszer az adott, kiállított számlát.

Választhatod, hogy a Bilingo rendszeren belül küldje ki a program - így nyomon követheted, láthatod, hogy mikor kapta meg, mikor olvasta el, illetve mikor nyitotta meg a számlát.

Ha e-mailben küldöd ki a számládat, akkor a vevőd az alábbi e-mailt fogja kapni.

Ha a vevő a számla letöltése gombra kattint, akkor a következő oldalra navigáljuk, és innen tudja letölteni a számlát.

Ha a "Most inkább hagyom, nem szeretném követni a számla útját" opciót választod, akkor a program nem küldi el számládat, neked kell gondoskodnod arról, hogy eljusson a partneredhez.


NAV Online számla adatszolgáltatás

A jogszabályoknak megfelelően azokat a számlákat, ahol megadásra kerül az adószám, beküldjük a NAV Online számla felé. Természetesen ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a NAV Online számla összekötés sikeres volt. Előfordulhatnak olyan esetek, hogy nem kötelező az adatszolgáltatás, ezért biztosítunk egy olyan lehetőséget, amellyel nem küldjük be az adatokat a NAV felé.

Fontos, hogy döntesz úgy, hogy, nem küldöd be a számlát a NAV felé, de ebben az esetben az adatszolgáltatással kapcsolatosan nem vállalunk felelősséget.

Az alábbi opció csak abban a speciális esetben használható.


Előnézet

A panel alján, középen látható, szemmel ábrázolt „ELŐNÉZET” ikonra kattintva tekintheted meg számlád előnézetét.


Mentés

Végül pedig a zöld mentés gombra kattintva választhatod ki, hogy az általad szerkesztett adatokat számlaként, díjbekérőként, előlegszámlaként vagy piszkozatként szeretnéd menteni.

FONTOS: Amennyiben előlegszámlát szeretnél készíteni, mentéskor az Előlegszámla típust kell választanod.


Ezt követően mentésed alapján bővül a „SZÁMLÁK” menüpontban található listád.

Fontos, hogy az alábbi funkciók csak a Kata, Master, Innovator, Enterprise csomagokban érhetők el:

 • Piszkozatok létrehozása

 • Számlakészítés másolással

 • Díjbekérő

 • Előlegszámla

 • Végszámla

 • Devizás számlázás (37 devizanem kezeléssel)

 • MNB középárfolyam kezelése automatikusan

 • Több nyelven való számlakiállítás (EN, DE, FR, HR, IT, RO, SK, HU)

 • Kedvezmények kezelése a kiállított számlákon

A felsorolt funkciók a Starter csomaggal nem használhatók.