KATA asszisztens

2022.09.14. 11:28

Az új KATA törvény hatályba lépésével megújult a KATA Asszisztens is. A menüből a régi KATA Asszisztens menüpont alatt a 2022. augusztus 31-ig hatályos jogszabály szerinti adatokat és kalkulációkat éred el. Az új KATA Asszisztens menüpontból pedig a 2022. szeptember 1-től hatályos jogszabályoknak megfelelő adatokat és kalkulációkat láthatod. A régi KATA Asszisztens legalább 2022. december 31-ig elérhető maradnak abban az esetben, ha volt benne rögzített adatod (legalább a KATA kezdete meg volt adva benne). 

A régi KATA lezárásához bevezetett funkciók:

  • A 2022.08.31-i zárásra visszamenőlegesen arányosítva havi 1,5 millióra emelkedett a KATA keret

  • 2022. 08. 31. előtti zárás esetén lezárásra kerültek az eddig számított értékek

  • 2022. 09.01-én 0:01-kor automatikusan lekerült a számlaképről a kisadózó jelölés 

  • a régi KATA vége dátumként automatikusan 2022.08.31. szerepel, amennyiben korábban nem állítottál be más dátumot.

  • a régi KATA zárásakor automatikusan figyelembe veszünk minden, a KATA időszaka alatt kiállított számlát számodra a régi KATA asszisztens kalkulációiban (nem csupán a fizetettre állítottakat)

ÚJ KATA Asszisztens

A megújult KATA asszisztens segítségével nyomon követheted a 2022. szeptember 1-től kiállított számlák alapján a KATA és AAM kereteidet, még akkor is, ha időközben szünetelteted a vállalkozásodat.

A kalkulátorokat nem korlátoztuk be teljesen, így ha egyedileg állítasz ki számlát, amelyet nem számolnál bele a kalkulációba, egy kattintással kiveheted a listából.

Abban az esetben, ha hozzáadnál a kalkulációkhoz, ezt is szabadon megteheted.

FONTOS: A Kata Asszisztens csak Basic, Standard és Pro csomagban érhető el.


Régi KATA asszisztens


A 2021-es jogszabályváltozások óta fontos szerepe van annak, hogy katásként melyik partnerednek, mennyit számlázol. Ezért hoztunk létre egy kiegészítő modult a KATA asszisztensben, ahol minden - nem magánszemély - partner felé kiállított számlázott értéket megjelenítünk partner szinten összesítve. Ezzel tehát nyomon követheted, ha egy partnered esetében túlléped a 3 millió forintos éves összeghatárt, ami felett plusz adót kell fizetni.

A megújult KATA asszisztensben továbbá megadhatod, ha a partnered külföldi adóalany vagy kapcsolt vállalkozás, mert ezek esetében a törvényváltozás szerint plusz szempontok érvényesülnek. Ezeket a KATA keret kihasználtságánál a háttérkalkulációkban is figyelembe vesszük.

Segítünk továbbá KATA bevallásod elkészítésében is a partner szintű összesítővel, melynek segítségével listázhatod, kinek számláztál 1 millió forint felett, a listát pedig excelbe le is töltheted.

Sokkal átláthatóbbá tettük a beállítást: könnyedén kezelheted a szünetelést, valamint a KATA és alanyi adómentes időszakokat.



ÚJ KATA asszisztens


A Kata asszisztenst a Bizonylatlista oldalról vagy az új Kata asszisztens menüpontból éred el.

Kalkuláció

Itt láthatod bevételeid alakulását a 18 millió forintos KATA és a 12 millió forintos AAM szerint. Billingód azt is megmutatja, hogy az éves határhoz képest mennyi a fennmaradó keretösszeged. Az aktuális és az előző éves KATA és AAM keretedet is megtekintheted.

KATA/ AAM beállítások

KATA beállítások

Itt tudod beírni azt a kezdő dátumot, amikor katás státuszod kezdődött.

Amennyiben szünetelteted vállalkozásod, az Új szünet hozzáadása gombbal adhatod meg a szüneteltetés kezdetét, illetve ha újraindítod a vállalkozásod, akkor a szüneteltetés végét.

Amennyiben megszűnik katás státuszod, klikkeld be a megfelelő négyzetet, majd add meg a megszűnés időpontját, hogy Billingód pontosan ki tudja számítani a kata keretet.


AAM beállítások

Itt állíthatod be, hogy alanyi adómentes vagy/voltál vagy nem.

Amennyiben azt választod, hogy igen, akkor megadhatod az AAM kezdetének időpontját, illetve beírhatod az AAM végének időpontját is.


Az Időszak törlése gombbal tudsz megadott AAM időszakot törölni.

VIDEÓ

Kérdésed van?

E-mail

E-mail

Kérdésed van, információra van szükséged?
Lépj kapcsolatba velünk.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
7:00-18:00 óráig

hello@billingo
Telefon

Telefon

Kérdésed van, információra van szükséged?
Kollégáink telefonon is segítenek.

Hétfőtől péntekig (munkanapokon)
10:00-15:00 óráig

+36-1/500-9491

A Billingód bárhova veled tart.

Töltsd le az applikációt!

App store Google
App store Google
Billy
Oldal tetejére