Miben segíthetünk?

Számla Lista

Módosítva: 2021-02-11 12:29:02

Abban az esetben, ha már állítottál ki számlákat, akkor azok a következőképpen fognak megjelenni a listában:

A Starter csomag esetén az aktuális évben kiállított számlák tekinthetőek meg a számla listában. Abban az esetben, ha évváltás történik, az előző év számlái a következő évben elsőként kiállított számla időtartamáig, vagy legkésőbb január 31.-ig lesznek láthatók a listában.
Nagyon fontos, hogy a korábbi számlák nem vesznek el és nem kerülnek törlésre sem, a KATA, Master, Innovátor és Enterprise csomagokban a korábbi számlák továbbra is elérhetőek lesznek. Természetesen, amennyiben később váltasz magasabb csomagra, a korábbi számláidat akkor is eléred majd a fiókodban.


STÁTUSZ

Minden egyes sor elején jelöljük az adott számla státuszát.

Alapesetben - a piszkozatot és a stornót kivéve - mindig egy számot látsz. A szám a határidőt jelzi (pozitív: még X nap van a lejáratig, negatív: már X napja lejárt a fizetési határidő). Amennyiben a számlát kifizették, kattints a számra a kis négyzetben és a felugró ablakban töltsd ki a teljesítés adatait (dátum, összeg,fizetési mód, bizonylatszám). A befizetés gombra kattintva automatikusan Fizetett-re - szívecske - kerül a számla, ami befolyásolja statisztikát. Ugyan itt részfizetést is megjelölhetsz, ekkor a befizetett részösszeg pirossal jelölve megjelenik a számla listában a végösszeg alatt. A stornó és stornózott számlákat egy X-el jelöljük. Piszkozat számla esetén pedig egy lila hátterű, ceruzával jelzett ikont láthatunk.

A befizetés dátuma és annak adatai csak abban az esetben állíthatók, ha egyesével a státusz ikonra kattintunk. Tömeges kijelölés (kijelölteket fizetettre állít opció) , vagy csak egy számla megjelölése esetén a jelölőnégyzettel nem módosíthatóak az adatok.

Egy számla befizetése esetén a státusz ikonra kattintva az alábbi ablak jelenik meg:


TÍPUS

Közvetlenül a státuszok mellett jelöljük, hogy a számla hagyományos papír alapú, vagy elektronikus bizonylatként került-e kiállításra.

Ha fölé húzzuk az egeret, azonnal láthatjuk állapotát is, egyértelmű megfogalmazással. Elektronikus számláknál billingon keresztüli küldés esetén a következők jelenhetnek meg: „A számlát még nem nyitották meg”/ „A számlát megnyitották, de nem olvasták el”/ „A számlát elolvasták és letöltötték”.


SORSZÁM

A típus jelölés mellett, a 3. oszlopban láthatjuk a számlák sorszámát.

Ezek a sorszámok egyértelműen, helyes, kiállítási sorrendben követik egymást. Alapértelmezett helyzetben a legutóbb kiállított számla szerepel az oszlop tetején. A fenti, „SORSZÁM” felirat melletti nyíl ikonra kattintva ezt a sorrendet megfordíthatjuk, így a legkorábbi számla kerül a lista tetejére, a legutóbbi pedig a lista legvégére. Ismételt kattintással pedig újra az alapértelmezett, sorszám szerint növekvő sorrendbe helyezett listát láthatjuk. Piszkozat esetén a sorszám helyett a "MINTA" feliratot láthatjuk.

A sorszám alatt a számla kiállítójának a neve található, ez főleg akkor lényeges, ha több munkatárs használja a fiókot.


VEVŐ

A sorszámok mellett találjuk a számla címzettjeit, vagyis a vevők listáját.

Ez a felirat minden esetben megegyezik az általa jelölt számlán szereplő vevővel. A lista alapértelmezett helyzetében a sorszámuk alapján rendezi a számlákat; ha az oszlop tetején a „VEVŐ” felirat melletti nyíl ikonra kattintunk, a számlák abc sorrendben jelennek meg, „a” betűvel kezdődően. Ismételt kattintás esetén megfordíthatjuk a betűrendi sorrendet, vagyis a „z”, illetve „zs” betűs címzettek kerülnek az oszlop tetejére. Az alapértelmezett, vagyis sorszám szerint rendezett lista visszaállításához egyszerűen, újra a harmadik oszlop tetején található „SORSZÁM” felirat melletti nyíl ikonra kell kattintanunk.


KIÁLLÍTVA/LEJÁRAT

Ez az oszlop jelöli számlánként a kiállítás pontos dátumát; illetve a keltezés alatt, kisebb karakterekben megjelenik a fizetési határidő is.

A lista, alapértelmezett helyzetében sorszámuk alapján rendezi számláinkat. Jogszabályaink alapján ez a listázás megegyezik a keltezés dátuma alapján felállított sorrenddel, vagyis a legutóbb kiállított számlánk az oszlop tetején helyezkedik el. Ha ezt a sorrendet szeretnénk felcserélni, vagyis a legkorábbi számlánkat szeretnénk a lista elejére (a legutóbb kiállítottat pedig a lista legvégére) tenni, egyszerűen megtehetjük a „KIÁLLÍTVA” felirat melletti nyíl ikonra kattintva.

Ebben a menüpontban lejárat szerint is sorba rendezhetjük a számláinkat a „LEJÁRAT” felirat melletti nyíl ikonra kattintva.


UTOLJÁRA FIZETVE

Ebben az oszlopban szerepel a számla kifizetésének dátuma. Ez a mező az Export/NAV menüben készíthető általános számlaexportba is bekerül.


VÉGÖSSZEG

Itt találjuk az adott számlára írt végösszeget.

Ha szeretnénk végösszeg alapján felállítani a listázás sorrendjét, egyszerűen a „VÉGÖSSZEG” felirat melletti nyíl ikonra kell kattintanunk. Ekkor a lista elején a legkisebb végösszegű számla jelenik meg, míg utolsóként a legnagyobb végösszeget találjuk. Ismételt kattintás esetén a lista megfordul, vagyis legelöl találjuk a legnagyobb, a lista végén pedig a legkisebb értéket. Az alapértelmezett, vagyis sorszám szerint rendezett lista visszaállításához egyszerűen, újra a harmadik oszlop tetején található „SORSZÁM” felirat melletti nyíl ikonra kell kattintanunk.

Külföldi pénznemben kiállított számla esetén a végösszeg forintban is szerepel a deviza összeg alatt.


MŰVELET

A művelet felirat oszlopában található ikonok, illetve opciók segítségével végezheted el a számodra szükséges, alább megnevezett mechanizmusokat.

Vagyis, a három pontot ábrázoló ikonra kattintáskor megjelenő legördülő sávok alapján: Hagyományos számla esetén kinyomtathatod,letöltheted. Elektronikus számla esetén letöltheted számláidat; mindkettő esetén pedig stornózhatod, illetve másolhatod is őket.

Ebből is következik, hogy hagyományos számla esetén nyomtatást, elektronikus számla esetén pedig pdf formátumú letöltést mutató ikon látható listánkon, ezzel is gyorsítva a számlakezelést.

Itt van lehetőség az xml letöltésére is, manuális számla e-mail és értesítés küldésére.

Piszkozat esetén pedig lekérhetjük a számla előnézetét, szerkeszthetjük, törölhetjük, illetve szintén, másolhatjuk is a piszkozat számlát.

Az értesítések listája menüre kattintva felugró ablakban megnézhetjük, hogy a partnerünknek milyen értesítéseket küldtünk ki. A nagyító ikonra kattintva megnézhetjük a konkrét e-mailt.


KERESÉS ÉS SZŰRÉS

A számla lista felett található kereső sávban kereshetsz a megrendelők, számlák között.Keresni névre, számlaszámra, teljes e-mail címre és címkére tudsz. Ha előtagos számlaszámaid vannak, akkor előtag nélkül tudsz rájuk keresni.

Szűrés esetén az alapnézet visszaállításához törölnöd kell a keresőbe beírtakat.

Szűrés időpontra - korábbi évek számláinak keresése

A Számlalistában alapértelmezetten az adott év számláit látod.

A korábbi évek számláit kizárólag a Kata, Master és Innovator csomagokban tudod listázni.

A naptár ikonokkal megadhatod a keresés -tól és -ig dátumát. Ha például az összes 2020-as számládat szeretnéd beállítani, akkor kezdő időpontként válaszd ki 2020-01-01-et és végdátumként 2020-12-31-et.

Az évszám váltáshoz a szám mellett található kis nyílra kell kattintanod és a legördülű menüben válaszd ki a keresett évszámot (pl. 2020). Ezután klikkelj a naptárban a keresett hónap keresett napjára (pl. január 1.).

Majd nyomd meg a frissítés gombot.

Ha a szűrési feltételek törölni szeretnéd, válaszd a kuka ikont!


A Statisztika alatt található - színekkel jelzett – fülek segítségével pedig finomíthatod a szűrést a számlák státusza szerint.